De Europese Unie biedt het Verenigd Koninkrijk “wettelijk bindende garanties” over de Ierse grens in het Brexitakkoord.
Dat hebben de Britse premier Theresa May en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt.
Beide partijen hebben afgesproken dat ze gaan werken aan alternatieve regelingen voor de zogenoemde ‘backstop’ uiterlijk eind december 2020. De backstop is de regeling die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen.
Theresa May says she has secured legally binding agreements to ensure the backstop is not permanent.
Follow #Brexit live on Sky: https://t.co/bf0RAVAa2f pic.twitter.com/zWcPAy2W4d
— Sky News (@SkyNews) 11 maart 2019
Met de nieuwe garanties hoop May dat ze haar Brexit-plan, dat ze in november vorig jaar presenteerde, dinsdag door het Britse parlement kan krijgen.
Corbyn verwerpt het akkoord
Maar het akkoord kan niet rekenen op steun van Jeremy Corbyn. De oppositieleider heeft de Britse Lagerhuisleden opgeroepen dinsdag tegen de deal van Theresa May te stemmen.
“De onderhandelingen van de premier zijn mislukt. Het akkoord dat ze met de Europese Commissie heeft gesloten bevat niets wat ook maar in de buurt komt van de veranderingen die Theresa May het parlement had beloofd”, regeerde Labour-leider Corbyn. “Daarom moeten de leden van het Lagerhuis dit plan verwerpen.”
Labour leader Jeremy Corbyn says Parliament must reject Prime Minister Theresa May’s Brexit deal tomorrow
— Sky News Breaking (@SkyNewsBreak) 11 maart 2019
Backstop niet voor onbepaalde tijd
May heeft een garantie gekregen dat de EU niet voor onbepaalde tijd kan terugvallen op de backstop. Mocht de EU dat toch doen, dan kan het Verenigd Koninkrijk dat door arbitrage aanvechten en als ze gelijk krijgen kan de backstop opgeschort worden.
Het Verenigd Koninkrijk gaat nog zelf vastleggen dat ze alle recht hebben om zelf uit de backstop-regeling voor de Ierse grens te stappen, als na de Brexit onderhandelingen over een toekomstige relatie met de EU mislukken, voegde May toe aan de gezamenlijk verklaring.
Juncker zei dat er in de politiek soms “een tweede kans” mogelijk is. In januari stemde het Lagerhuis de Brexitdeal van May met de EU weg. “Wat telt is dat je iets doet met die tweede kans. Want er zal geen derde kans zijn. Er komen niet nog meer interpretaties van interpretaties, geen verdere garanties op herverzekeringen als de stemming deze keer mislukt. Dit is het. Laten we de Britse terugtrekking tot een goed einde brengen.”